Blog

Almapektin, az univerzális bélgyógyító

2022.10.03 08:23

A St. Paul vitaminszérum-család Lightness széruma tiszta almapektint tartalmaz, ráadásul szabolcsi almából készül. Dr. Breyer Helga belgyógyász szakorvos elárulja, miért természetes csodaszer az almapektin és miért lényeges, hogy hazai almából készült a termék.


Rostok főszerepben

Az élelmi rostok egyik pozitív tulajdonsága, hogy nagyon jól megduzzadnak a gyomorban, ez pedig sok jótékony hatást eredményez. Az almapektin pedig egy kíméletes rost, ami nem terheli az emésztőrendszert és rengeteg kitűnő hatása van még: csökkenti az étvágyat (nő a telítettségérzet), hatása van bélsártartalomra és szabályozza a vércukorszintet is. Az almapektin egy univerzális rost, hiszen más-más emésztési problémával küzdők is bátran fogyaszthatják. Az egészséges székletnek van térfogata, és ahhoz, hogy könnyen tudjon távozni, rostok kellenek. A mai, többszörösen feldolgozott élelemiszereknek nincs térfogata, minimális benne a rost, ezt lehet pótolni almapektinnel. Pótolhatjuk reszelt alma formájában vagy egy pektint tartalmazó vitaminkészítménnyel. „Az almarost előnye, hogy többféleképpen hat: a szorulásnál segít lazítani a béltartalmat, a hasmenést pedig megakadályozza, tehát egy optimális állapotot idéz elő az emésztésben.  Túladagolni nem lehet, de a Lightness szérum fogyasztása nem is jelenti azt, hogy mellette ne fogyasszunk friss gyümölcsöket, zöldségeket rostforrásként.“ – állítja Dr. Breyer Helga. A jól működő emésztés az erős immunrednszer alapja, hiszen, ha a belek épek, akkor a tápanyagok fel tudnak szívódni, így a szervezetünk is hasznosítani tudja az értékes tápanyagokat, vitaminokat.

Fogasszunk hazait!

Nem csak környzettudatosság szempontjából érdemes hazai zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztanunk. Ha közeli termelőtől érkező árut fogyasztunk, akkor kisebb eséllyel viszünk be a szervezetünkbe olyan penészedésgátlókat, amellyel a termések külsejét kezelik, hogy azok sokáig (akár hetekig) épek, gusztusosak maradjanak. Ráadásul a szervezetünk olyan tápanyagokat tud a legjobban hasznosítani, amelyek a közelünkben természetesen megteremnek. A testünk az élőhelyünk adta lehetőségekre „készült fel“, azt tudja jól hasznosítani. A nutrigenetika és nutrigenomika a táplálkozástudomány két új ága, amely azt kutatja, hogy a táplálkozásmód és a gének hogyan hatnak egymásra. Mennyire határozzák meg a gének, hogy mit eszünk meg és az étrendünk hogyan befolyásolja a genetikánkat. „A  tudomány mai állása szerint az a legjobb táplálék számunkra, ami a szülőhelyünköz, lakóhelyünkhöz közel termett. A nem megszokott környezet, a más mikróbák, a környezeti hatások megváltoztathatják az anyagcserénket. – magyarázza a belgyógyász. – Ha itthoni árut fogyasztunk, törekedjünk arra, hogy idény szerint válasszunk.“ Mindig a hazánkban honos termésekre, zöldségekre szavazzunk! Ezért jó döntés olyan almarostot fogasztani, ami Magyarországon termett gyümölcsből származik.

Lépésről lépésre

„Ha figyelmet szentelünk a mikrobiomra (testünk ökológiai rendszerére), és lépésről lépésre felépítjük a működését, akkor sokkal jobban fog működni az egész szervezetünk, jó emésztésnél pedig a vitaminok is jobban felszívódnak, tehát a cél az egészséges működés és ahhoz alapvető a jó emésztés.“ – tanácsolja Dr. Breyer Helga. Ha úgy érezzük, kimerültek vagyunk, vagy bármilyen módon felborult az egyensúly a szervezetünkben, első körben mindig érdemes egy nagylabort csináltatnunk, hogy kiderüljön, miből nincs elegendő a szervezetünkben, vagy épp mi az, amiből túl sok van, és kérjük szakember segítségét ahhoz, hogy pótoljuk a vitaminokat, ásványi anyagokat!